Bryllup i Norge

Historisk sett
Visste du at ordet «bryllup» er ett av de få norrøne ordene som fortsatt er i bruk?

Selv om det germanske språket har dominert Norge og resten av Skandinavia i over ett tusen år, har mange ord fra gamle dager fortsatt hengt igjen, det viser hvor sterkt tradisjoner står her i landet.

Bryllup kommer fra de norrøne ordene «brud» og «laup», og stammer fra en tradisjon der brudgommen måtte «fange» bruden for å få retten til å gifte seg med henne. Denne tradisjonen har blitt noenlunde bevart i enkelte samfunn, men det er veldig sjeldent at man ser dette nå om dagen. Morsomt er det uansett, å se bruden prøve å stikke av mens brudgommen spurter etter og fanger henne. Romantisk og søtt.

Ice Church, Sorrisniva, Norway

 

De fleste ritualer og tradisjoner, inkludert dette brudeløpet, har dog forsvunnet helt og holdent. Med mindre man virkelig vil holde et tradisjonsrikt bryllup velger de aller fleste å gjøre noe helt annet enn å skyte med krutt, som var vanlig før i tiden. Nei, nå om dagen skaper folk sine perfekte bryllup akkurat slik de ønsker. Industrien rundt bryllup er gigantisk nettopp fordi folk har sluppet taket på tradisjoner og heller tar kjendisbryllup som forbilde.

 

Dyrt å bli mann og kone
Mens hele den vestlige verden fråtser seg i mat i gigantiske haller når bryllup avholdes, er Norge et langt mer tilbakeholdent land. Vi er ikke pompøse, vi nordmenn. Vi liker å holde ting så naturlig, så minimalistisk og så beskjedent som mulig.

 

Statistikk viser at vi bruker omtrent femti tusen kroner på et gjennomsnittlig bryllup, en sum langt mindre enn i de fleste andre Vest-Europeiske land og USA/Canada. Ved å spare penger på bryllupet kan man unne seg en langt finere bryllupsreise, samt heller bruke pengene på å skape flotte minner fra den store dagen, og store bilder på lerret er veldig populært nå om dagen.

 

Når man bruker mindre penger på bryllupet, ender man samtidig sjelden opp med minus når man regner utgiftene og legger inn pengene man får i gave på bryllupsdagen av slektninger og venner. Dermed kan man kose seg på etterkant, og kjøpe nødvendige ting til huset eller leiligheten man skal bo i som ektepar.