Er det så vanskelig å bare si unnskyld?

Samliv er noe snåle greier, det har vi alle sett i miniserien Parterapi på NRK i helgene. Ofte sier vi at menn kommer fra Mars, mens kvinner kommer fra Venus. Andre ganger vet vi ikke helt hva vi skal si. Hele poenget er vel at vi har noen forventninger, og så er vi for dårlige på kommunikasjon. Enkelte klarer brasene veldig godt og krangler stort sett aldri. Andre sliter med misforståelser, overarbeid og plutselige utbrudd.

Noe av det enkleste å si, men også det som sitter lengst inn, er unnskyld. Dette er et enkelt ord som kan snu en krangel til en lykkelig slutt. Men, du lurer kanskje på hvorfor dette er viktig? Vel, hvert år skiller over 9000 par seg og over 10 000 tar ut separasjon. Det er mer enn antall som faktisk gifter seg hvert år.

Hvordan tenke når det koker

Jeg er intet unntak og ingen ekspert, da jeg har vært gjennom flere samlivsbrudd. Det er tøft, og kan føre til krise i privatlivet. Verst går det ut over barn som blir vitne til at foreldrene skiller lag. Men, jeg har lært noe. Det viktigste er å klare å tenke to tanker samtidig. I kjærlighet er ingenting svart/hvitt, og det fins alltid en løsning. De gangene det har kokt over, kan det være slik at den ene føler han/hun har gått på glass for å tilfredsstille den andres behov. Til slutt koker det over for begge to, og da er det lurt å ta en time-out. Si unnskyld selv om det bare er på en melding.

Hvorfor koker det over?

Som regel oppstår konflikter rundt tre ting:

  • Oppdragelse
  • Husarbeid
  • Økonomi

Slik jeg har erfart det, bidrar begge parter ganske likt. Det er ikke slik at damene skifter dekk og klipper hekken, og det er heller ikke slik at mennene vasker klær. Dette er en arbeidsfordeling og den fungerer egentlig utmerket. så lenge begge er enige om den. Og ikke glem å si unnskyld – det fungerer nesten alltid.