Nyetablerte

Som nyetablerte ektefolk har man gjerne satt seg klare mål angående hva man vil ha med seg inn i det nye livet som «to». Kanskje dere endelig skal ta steget å gå til anskaffelse av drømmehuset? Har dere råd til et lite kjærlighets-rede eller har dere arvet villaen med stor «V»? Hvis man etablerer seg på et helt nytt sted er det like viktig å komme seg «inn» i lokalsamfunnet, som det er å ta vare på egne interesser og gjøre ting som er viktig for en selv. Gode råd kan være å melde seg på forskjellige typer kurs, melde seg som frivillig hjelp i forskjellige organisasjoner eller bare be naboen på en kaffe. Uansett, i denne fasen av livet er det noe man alltid bør ha kontroll over, og det er økonomien!

 

Etablere seg i ny bolig

Er dere nettopp smidd i hymnens lenker og ute etter ett nytt sted å bygge rede, er det første man må gjøre å vurdere nøye hvor man ønsker å bosette seg. Man bør ha tenkt igjennom om man f. eks ønsker nærhet til skole og barnehage, butikker, buss/tog etc. Ønsker man å våkne opp til fuglesang og ren luft, eller ønsker man å ta morgenkaffen på cafeen rett rundt hjørnet? Når man har tenkt nøye gjennom hva slags type liv man ønsker å leve, kan man begynne den spennende prosessen med å lete etter den perfekte boligen. Når man endelig har funnet drømmehuset og har full kontroll på egenkapital og lån, kan man så smått begynne å tenke på oppussing, maling og møblering. Det kan være lett å la seg drømme bort i fargevalg og hylleplass når man skal starte på nytt. Men dette er vel noe av det morsomste med det å få ny bolig, ikke minst når det skal planlegges sammen med drømmemannen eller -dama!bevarekteskapet.no4

Stålkontroll på økonomien

 

Er dere i den spennende situasjonen at dere nettopp har, eller på vei til å etablere dere i ny bolig, er det viktig med god kontroll på kostnader og utgifter – både faste og variable sådan. Det kan være en sårbar periode med tanke på mange utgifter, kanskje også uforutsette, derfor er det alfa og omega å ha stålkontroll, slik at dere ikke havner i vanskelige situasjoner. Å sette opp budsjett og føre regnskap kan hjelpe dere til å virkelig se hva pengene går til. Noe av det som lettest kan føre til småkrangling og uenigheter på hjemmebane, er nettopp dette med pengebruk. Hvis dere trenger lån til finansiering er det viktig å ta rede på hvor mye dere trenger, hvor mye dere har i egenkapital, og hva dere eventuelt kan få i lån. Det er viktig å ha førsteklasses relasjoner og god kommunikasjon med de som skal finansiere lånet deres. Det er også viktig å informere seg om diverse forsikringer som trengs for å beskytte dere om uhellet skulle være ute.