Vær aktiv i økonomien for å bevare ekteskapet

 

Økonomi i negativ forstand er en av de største grunnen til friksjon i et ekteskap. Partnere kan ha forskjellige kjøpevaner, forskjellige forventinger og forskjellig prioritet. Som alle andre samlivsproblemer er det enklest å løse opp i dette ved å komme til problemets kjerne.

Da mener vi ikke problemets kjerne som i at partnerskapet ikke fungerer eller at økonomien er fundamentalt dårlig – problemet kan være mye mindre håpløst enn dette. Men problemet kan også være vanskelig å komme ut av, ettersHome financeom det kan være forsterkende. Er den ene parten passiv og ettergivende, vil ofte den andre ende opp med å kompensere for skyldfølelsen over økonomien ved å ta dårlige valg. Enten det er snakk om klesplagg eller gadgets, et par finner ofte bedre løsninger sammen. Dersom den ene er sparsommelig og den andre materialistisk, kan en felles aktivitet gjerne være å finne best mulig priser. Å lete rundt på nettet sammen og få rabattkoder til nettbutikker som Ellos blir med en gang en mer positiv løsning enn en trassen handletur alene, full av skyldfølelse man gjerne vil fjerne ved å belønne seg selv med noe helt unødvendig.

Det er kanskje ikke revolusjonerende å anbefale at å gjøre ting sammen er løsningen på de fleste problemene i et ekteskap. En rask titt på en side som KK vil raskt fortelle deg dette på tjue forskjellige måter. Og om problemet går såpass langt som parterapi, vil du se at de fleste punktene på listen av temaer stort sett handler om å gjøre ting sammen. Men å finne den riktige, aktive måten løse problemene på kommer ikke like lett. Eksempelet ovenfor gjelder kun en kombinasjon av to unike personlighetstyper, som det finnes utrolig mange av.

Derfor er det viktig å trene på å ta aktive valg så ofte som mulig, og – ikke minst – finne ut hva slags personlighetstype man faktisk er. Dette er ikke lagt vekk på i utdannelse og oppvekst, og spesielt ikke for menn (noe å ta hensyn til dersom man har en mann som partner). Legg også merke til hvilke typiske økonomiske valg partneren din ta, og se om dette forteller deg noe mer hva slags person de er.