Tørr skjede?

Dette er vanligere enn du kanskje tror. Kanskje halvparten av alle kvinner som når overgangsalderen og mister menstruasjonen, vil før eller senere få slike plager. Symptomer på tørrhet i skjeden er kløe, svie eller en brennende følelse som gir utslag når du er i aktivitet. Det er imidlertid noen enkle grep du kan gjøre for å behandle det selv.

Normalt er det naturen som går sin gang. Når kvinnene kommer i overgangsalderen og mister menstruasjonen, reduseres også den naturlige produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Hva er det som skjer?

Det medfører blant annet en uttørring av slimhinnene i skjeden. En fuktig slimhinne er det som beskytter, ikke bare mot tørrhet, men også mot bakterieangrep. I tillegg til ubehaget som oppstår ved tørr friksjon, vil skjeden altså også mer være utsatt for infeksjoner.

Noen ganger er det andre årsaker enn overgangsalderen til tørrhet i skjeden.

  • Noen kvinner opplever problemet etter en fødsel.
  • Tørrhet oppstår i perioder med mye stress eller intensiv trening
  • Bruk av spesielle medisiner
  • Bruk av hånddusj til rengjøring nedentil
  • Bruk av stramtsittende klær

I de ovenstående punktene er problemet forhåpentligvis forbigående, eller du kan foreta noen enkle justeringer selv. Det er ikke tilfelle hvis problemet ledsages av overgangsalderen. Nedgangen i produksjonen av østrogen er permanent. Det er imidlertid noen tiltak som kan iverksettes for å lindre plagene.

Behandling

Mange kvinner med plager på grunn av tørrhet i underlivet, velger å ikke gjøre ikke noe med det. Å gå rundt med konstant eller tilbakevendende kløe og irritasjon i underlivet, er derimot ikke så godt. Det vil innskrenke dine aktiviteter, som utøving av sport eller turgåing, i betydelig grad.

En enkel og lokal behandling du kan utføre selv, er å tilføre skjeden de stoffene den trenger for å gjenvinne fuktigheten. Den aktive byggesteinen for å tiltrekke fuktighet, heter hyaluronsyre. Det produseres naturlig i kroppen, og sørger for å binde nødvendig fuktighet til hud, øyne og altså slimhinnene i kvinnens skjede. Les mer om hyaluronsyre her.

Produkter som for eksempel Repadina kan kjøpes reseptfritt på apoteket. De inneholder hyaluronsyre som er biokjemisk framstilt, og inneholder de samme molekyler som det kroppen selv produserer. Det settes enkelt i form av en stikkpille. Foruten å tilføre fuktighet, kan det bidra til å gjenoppbygge en ødelagt slimhinne.